În ultimii ani, criptomonedele au devenit tot mai populare pe teritoriul României, ceea ce înseamnă că numărul persoanelor care aleg să investească în monede digitale este într-o continuă creștere. Indiferent că alegem să investim în Ethereum, Bitcoin sau orice altă monedă, trebuie să fim conștienți că orice câștig implică și o responsabilitate din punct de vedere fiscal.
Ce înseamnă venit din criptomonede?
În acord cu dispozițiile legale aplicabile în România, criptomonedele sunt tratate ca reprezentând venituri din alte surse. Astfel, orice profit pe care îl obține o persoană din tranzacționarea criptomonedelor, indiferent că facem referire la vânzare, schimb cu alte criptomonede ori utilizarea acestora pentru alte achiziții, impune contribuabilului să aibă în vedere și plata impozitului pe venit.
Care sunt veniturile impozabile din criptomonede?
Așa cum am precizat, vor fi impozitate tranzacțiile de vânzare, adică atunci când criptomonedele sunt vândute, iar la schimb se primește o altă valută, fără a avea relevanță că aceasta este dolar, leu sau euro. Același regim este aplicabil și dacă criptomenedele sunt schimbate între ele, cum ar fi cazul în care dorim să schimbă Ethereum cu Bitcoin sau cu orice altă criptomonedă. Nu în ultimul rând, va trebui să ne supunem dispozițiilor privind impozitarea în cazul în care utilizăm criptomonedele pentru cumpărături, cum este situația în care achiziționăm alte bunuri ori servicii.
Cum se calculează impozitul pe venitul din criptomonede?
Impozitul pe venitul din criptomonede este stabilit la o cotă fixă de 10%. La calcul se va avea în vedere diferența existentă între prețul de vânzare și prețul de achiziție.
Cu toate acestea, este important să avem în vedere că, în cazul în care veniturile care au fost realizate dintr-o tranzacție care include criptomonede sunt mai mici de 200 de lei, iar acestea nu depășesc suma totală de 600 de lei pe an, contribuabilul nu trebuie să plătească impozitul pe venit.
Pentru a facilita înțelegerea calcului impozitului pe venitul din criptomonede vom avea în vedere următorul exemplu: dacă un contribuabil achiziționează Bitcoin în valoare de 6.000 lei, iar ulterior îl vinde pentru suma de 8.000 lei, profitul realizat este de 2.000 lei.
Astfel, cota de impozitare de 10% se va aplica pe profitul de 2.000 lei, ceea ce înseamnă că impozitul datorat va fi de 200 de lei. Cota de 10% se aplică oricărui profit, inclusiv în cazul în care acesta este realizat în urma schimbului ori a achiziționării de bunuri sau alte servicii.
Trebuie să plătesc contribuții la asigurările sociale și de sănătate?
În principiu nu, însă, în cazul în care veniturile anuale din criptomonede depășesc pragul stabilit de lege de 6 salarii minime brute pe economie, sunt obligatorii plata contribuțiilor sociale pentru sănătate
Trebuie să plătesc impozit dacă dețin criptomonede?
Răspunsul este nu. În România, persoanele care dețin criptomonede nu sunt obligate să plătească impozit pentru simplu fapt al deținerii.
Declarația unică și raportarea veniturilor din criptomonede
Fiecare contribuabil care îndeplinește condițiile indicate mai sus, este obligat să depună declarația unică privind impozitul pe venit. Potrivit Codului fiscal, aceasta trebuie depusă pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai, inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.
De ce să apelez la un avocat pentru clarificarea noțiunilor din legile care reglementează impozitarea criptomonedelor?
Legislația care are în vedere impozitarea criptomonedelor este dinamică, aceasta adaptându-se la desele schimbări de pe piață. Discuția cu un avocat vă poate ajuta să va clarificați toate întrebările pe care le aveți în legătură cu calculul impozitului datorat pe venitul din criptomonede. În cadrul Laurențiu Mihai, Vicențiu Vine - Societate civilă de avocați suntem specializați pe problemele de ordin fiscal și financiar, ceea ce va poate oferi siguranța că orice sfat pe care îl primiți este în completă concordanță cu interesul dumneavoastră.
Comments