top of page
Poza scriitoruluiS.C.A. Laurențiu Mihai, Vicențiu Dine (LMVD)

Malpraxis: răspunderea disciplinară a unui medic (II)

Actualizată în: 15 sept.

Contestarea deciziei emise de Colegiul Medicilor


Deciziile pe care le poate adopta Colegiul Medicilor pot fi în contradicție cu interesele noastre. Acesta este și motivul pentru care dispozițiile legale aflate în vigoare permit ca persoana interesată să conteste actul emis de către Colegiul Medicilor în cazul în care petentul nu este mulțumit de decizia pe care acest organism a adoptat-o. Fiind un drept recunoscut prin lege, acesta nu poate fi poate fi îngrădit în mod arbitrar.


Care sunt elementele pe care trebuie să le conțină contestația ?


Primul aspect pe care trebuie să-l reținem este faptul că această contestație trebuie formulată în scris, iar elementele pe care trebuie să le conțină sunt următoarele: numele și prenumele contestatorului; domiciliul ori sediul contestatorului, în funcție de caz; obiectul contestației; motivarea contestației; mijloacele de probă pe are contestatorul înțelege să le folosească.


În situația în care unul dintre elementele precizate lipsește, contestatorului i se va pune în vedere să completeze cele necesare într-un termen de cel mult 5 zile. Acesta va fi calculat de la data la care a fost primită comunicarea, iar nu de la momentul la care s-au constatat lipsurile. În caz de necompletare, contestația va fi respinsă. În cazul în care nu este respectat termenul de 5 zile, iar petentul introduce cererea mai târziu, aceasta va fi respinsă. Deci, termenele impuse sunt imperative.


Cine poate depune contestația la Colegiul Medicilor?


În acord cu dispozițiile Regulamentului din 17 decembrie 2021 privind desfășurarea anchetei disciplinare la nivelul colegiilor teritoriale și, respectiv, al Colegiului Medicilor din România, contestația poate fi depusă fie personal, prin intermediul unui reprezentant, caz în care este necesară o împuternicire specială. De asemenea, poate fi trimisă și prin intermediul scrisorii recomandate cu confirmare de primire la Comisia de disciplină la nivel teritorial.


Care este procedura de soluționare a contestației introduse la Colegiul Medicilor ?


După ce dumneavoastră ori avocatul care vă asistă a introdus contestația la Colegiul Medicilor, aceasta este trimisă către Comisia de jurisdicție națională. Dacă sunt îndeplinite condițiile stipulate mai sus, aceasta va trimite dosarul cauzei către Comisia superioară de disciplină.


Comisia superioară de disciplină va judeca cauza într-un complet format din 5 membri. Aceștia au prerogativa de a decide când va fi audiat contestatorul, precum și în ce măsură mai sunt nevoie de probe noi pentru a putea fi soluționată contestația în mod just. Convocarea în vederea audierii trebuie să fie realizată cu cel puțin 7 zile înaintea datei la care urmează să aibă audierea. În cazul în care există situații excepționale, convocarea poate fi realizată și mai repede ori mai târziu de cele 7 zile stipulate de lege.


Care sunt drepturile pe care le am în cadrul procedurii desfășurate în fața Comisiei superioare de disciplină?


Ca în orice procedură, contestatorului i se recunosc o serie de drepturi. Unul dintre cele mai importante în acest sens este acela de a participa în cadrul audierii alături de un avocat, astfel încât petentul să se asigure că drepturile de care acesta dispune nu sunt încălcate în mod abuziv. De asemenea, contestatorul, precum și medicul, au posibilitatea de a depune explicații și note scrise, dar și de a consulta și obține copii din dosarul disciplinar.


Care sunt deciziile pe care le poate lua Comisia superioară de disciplină?


În funcție de fiecare caz în parte, Comisia superioară de disciplină poate adopta una dintre următoarele soluții: respinge contestația, situație în caz decizia care a fost pronunțată la nivel teritorial va fi menținută; admite contestația, fie în tot, fie în parte, caz în care va fi anulată (în tot sau în parte) decizia pronunțată anterior. O altă chestiune importantă de reținut este că, în situația în care Comisia admite contestația, aceasta are posibilitatea de a dispune ca procedura desfășurată la nivel teritorial să fie refăcută, cu respectarea dispozițiilor legale aflate în vigoare. Cu toate acestea, nici nu împiedică Comisia să rețină cauza și să judece ea fondul.


De ce trebuie să apelez la un avocat în cazul în care doresc să contest o plângere introdusă la Colegiul Medicilor ?


Așa cum multe alte proceduri nu impun asistența ori reprezentarea petentului, nici în cazul contestației introduse la Colegiul Medicilor nu este obligatoriu să apelați la un avocat. Cu toate acestea, procedurile în fața organismelor precum Colegiul Medicilor sunt caracterizate de o birocrație excesivă, cu limbaj de specialitate și termene imperative. Apelând la Laurențiu Mihai, Vicențiu Dine - Societate Civilă de Avocați, veți avea parte de un avantaj incontestabil. Serviciile noastre sunt specializate și pe problemele care țin de malpraxis medical, ceea ce face ca experiența noastră în cadrul interacțiunii cu alte organisme implicate în procedurile care vizează malpraxisul medical să fie de folos atunci când doriți să introduceți o contestație la Colegiul Medicilor, indiferent de orașul în care aceasta trebuie depusă.


1 afișare0 comentarii

Comments


bottom of page