Malpraxisul medical este o ramură complexă a domeniului juridic. De cele mai multe ori, greșeala medicală produce efecte care cauzează suferință, atât în plan personal, cât și față de persoanele apropiate. Aceste cazuri necesită o atenție sporită, iar asistența din partea unui avocat este o chestiune obligatorie atunci când considerați că sunteți victima unui caz de malpraxis ori dacă sunteți un profesionist al sectorului medical reclamat.

Ce este malpraxisul medical?
Potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, „malpraxisul este eroarea profesională săvârșită în exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicând răspunderea civilă a personalului medical și a furnizorului de produse și servicii medicale, sanitare și farmaceutice”. Așa cum ne arată și definiția legii, malpraxisul reprezintă, de fapt, o greșeală medicală care produce efecte asupra pacientului prin crearea unor prejudicii, fie de ordin moral, fie de ordin material.
Ce fapte pot fi considerate ca reprezentând malpraxis medical?
Cu privire la faptele care pot fi considerate ca reprezentând malpraxis medical, lista este lungă, însă putem să oferim câteva exemple edificatoare: punerea unui diagnostic greșit, supunerea pacientului la un tratament greșit ori necorespunzător, interpretarea în mod greșit a unor analize, efectuarea unor operații chirurgicale care au condus la complicații ulterioare, lipsa cunoștințelor medicale și așa mai departe. De reținut este că nu e suficient ca medicul să comită una dintre faptele exemplificate, ci trebuie ca pacientul să fi suferit și un prejudiciu, cum ar fi: agravarea bolii, crearea de suferințe fizice ori psihice, pierderea anumitor capacități de auz, de vedere din cauza lipsei de intervenție și așa mai departe.
Ce despăgubiri pot primi în cazul în care sunt victima unui caz de malpraxis?
Dacă sunteți victima unui caz trebuie să apelați la un avocat cu experiență în această ramură de drept. Răspunderea pentru faptele de malpraxis medical se concentrează în jurul răspunderii delictuale, însă, în funcție de fiecare caz în parte, poate fi abordată și o strategie care să implice tragerea la răspundere penală a medicului reclamat.
În aceeași ordine de idei, trebuie să știm faptul că răspunderea disciplinară a medicului se realizează prin intermediul introducerii unei plângeri la Colegiul Medicilor din România, organism care are sarcina de a supraveghea activitatea medicilor de pe teritoriul țării noastre. În situația în care medicul este acționat disciplinar, acesta nu este exonerat de răspunderea civilă și cea penală, ci ele pot coexista.
Astfel, pacientul care a suferit prejudicii din cauza unei fapte de malpraxis medical are dreptul, în temeiul dispozițiilor legale, de a primi atât daune morale, cât și daune materiale. Daunele morale reprezintă acele compensații pe care le primește o persoană pentru a acoperi prejudiciile de ordin nepatrimonial, cum ar fi suferințele prin care pacientul a trecut din cauza diagnosticului greșit ori a altor fapte de malpraxis medical. Acestea vor fi stabilite de către instanța de judecată analizând situația în ansamblul ei, raportarea făcându-se la toate circumstanțele cauzei.
Daunele materiale sunt acele prejudicii ce pot fi cuantificate din punct de vedere material. Dovedirea acestora este un aspect important atunci când pacientul care este victima unui caz de malpraxis medical dorește să recupereze prejudiciul cauzat de medic. În sfera daunelor materiale putem include următoarele: cheltuielile efectuate pentru efectuarea unor analize medicale, cheltuielile făcute în vederea achiziționării de medicamente, plățile efectuate pentru consulturi medicale, alte cheltuieli pe care pacientul le-a făcut în vederea recuperării și așa mai departe.
În situația în care, în urma faptelor de malpraxis medical, pacientul și-a pierdut capacitatea de muncă, acesta va fi despăgubit, indiferent dacă pierderea capacității este o stare temporară ori permanentă.
Cine poate introduce o plângere privitoare la o faptă de malpraxis medical?
În primul rând, principala persoana care poate introduce o plângere privitoare la o faptă de malpraxis medical este pacientul prejudiciat. Cu toate acestea, în cazul în care acesta din urmă a decedat, vor putea primi despăgubiri atât soțul, cât și descendenții, frații, surorile și părinții defunctului. De asemenea, legea recunoaște această posibilitate și celor care au avut o strânsă legătură cu victima.
Cine răspunde pentru o faptă de malpraxis medical?
Legea stabilește că pacientul poate trage la răspundere atât medicul, cât și furnizorului de produse și servicii medicale, sanitare și farmaceutice (spitalul, policlinica etc.).
De ce am nevoie de un avocat care să mă reprezinte în cazul faptelor de malpraxis medical?
Indiferent ca sunteți medic sau pacient, faptele care sunt catalogate drept malpraxis medical dau naștere la dosare complexe, atât din punct de vedere emoțional, cât și din punct de vedere juridic. Având în vedere numeroasele proceduri în care sunt implicate și alte organisme, cum ar fi Colegiul Medicilor din România, este important să vă asigurați că interesele dumneavoastră sunt reprezentate cu profesionalism. La Laurențiu Mihai – Law Office, nu doar că veți avea parte de o strategie personalizată, dar veți putea beneficia de experiența unei echipe cu cunoștințe solide în sfera malpraxisului medical.
Comments