Decăderea din drepturile părintești reprezintă o măsură care are ca efect pierderea autorității părintești, scopul acesteia fiind acela de a proteja minorul care se află în pericol. Principalele reglementări care sunt de interes în cadrul acestei instituții sunt prevăzute de Codul civil. Această sancțiune este luată de către instanța de tutelă, sesizarea, fiind făcută de autoritățile administrației publice cu atribuții în domeniul protecției copilului, adică Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC). La rândul ei, această instituție poate fi sesizată de către oricine cu privire la situația unui copil care este supus violenței, vătămărilor fizice ori mentale sau orice altă chestiune, cum ar fi neglijența ori abandonul.
Care sunt motivele care pot conduce la decăderea din exercițiul drepturilor părintești?
Motivele care stau la baza luării unei astfel de decizii le regăsim în cadrul art. 508 din Codul civil: dacă părintele întreprinde acțiuni ori inacțiuni care pun în pericol sănătatea, viața ori dezvoltarea copilului prin intermediul relelor tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool ori droguri, prin purtarea abuzivă, prin neglijența gravă în îndeplinirea obligațiilor părintești sau prin atingerea gravă a interesului superior al copilului. Aceste motive pe care le prezintă legea sunt doar câteva exemple, sintagma precum „atingere gravă a interesului superior al copilului” indicând faptul că enumerarea nu este limitativă.
În mod concret, pot reprezenta motive care să conducă la decăderea din exercițiul drepturilor părintești următoarele: abandonul copilului, exercitarea de violențe asupra copilului, săvârșirea unei fapte de viol împotriva acestuia.
Care sunt efectele decăderii din exercițiul drepturilor părintești?
Dacă instanța de judecată constată că sunt îndeplinite toate condițiile impuse de lege, atunci aceasta dispune ca părintele ori părinții să fie decăzuți din drepturile părintești. În realitate, acest lucru poate însemna că părintelui, spre exemplu, i se va interzice să interacționeze cu cel mic, ori programul de vizită va fi scurtat, fiecare dintre aceste măsuri fiind luate în concret, în raport de circumstanțele cauzei. În plus, dacă părintele este decăzut din drepturile părintești, acesta își va pierde dreptul de a decide cu privire la modalitatea în care copilul trebuie crescut, nu va mai putea lua decizii referitoare la educația sa, iar lista poate continua.
Codul civil stipulează decăderea este totală, efectele producându-se asupra tuturor copiilor care, la data la care hotărârea a fost pronunțată, aceștia erau născuți. Chiar și așa, există o excepție, judecătorul având posibilitatea de a „sancționa” părintele doar cu decăderea din anumite drepturi ori doar cu privire la un copil, în loc de toți. Condiția pentru ca instanța să poată lua o astfel de decizie este ca, în acest fel, să nu fie afectată creșterea, educarea, învățătura și pregătirea profesională a copilului. Spre exemplu, judecătorul poate decide ca mama ori tatăl decăzut să mențină legătura permanent cu copilul, dar ceea ce trebuie reținut este că, prin această decizie, copilul să fie afectat cu privire la unul dintre sectoarele precizate mai sus.
Cât timp durează decăderea din exercițiul drepturilor părintești?
Decăderea din exercițiul drepturilor părintești nu este o sancțiune permanentă. Așa cum ne indică dispozițiile art. 512 din Codul civil, în cazul în care motivele care au condus la luarea deciziei decăderii din exercițiul drepturilor părintești au încetat, iar părintele ori părinții nu mai reprezintă un pericol pentru sănătatea, viați și dezvoltarea copilului, judecătorul redă părintelui exercițiul drepturilor părintești. Ca o componentă a acestei proceduri, până la data la care va fi soluționată cererea, în funcție de circumstanțe, instanța are posibilitatea a de permite părintelui să aibă legături personale cu copilul, însă doar dacă acest fapt este in interesul copilului.
Este obligatoriu raportul de ancheta psihosocială?
Da, este obligatoriu. Conform art. 508 alin. (2) din Codul civil, cererea privitoare la decăderea din exercițiul drepturilor părintești va fi judecată de urgență, cu citarea părinților și pe baza unui raport de anchetă psihosocială. Acest raport este întocmit de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului.
Am nevoie de un avocat în cazul în care sunt pe cale să fiu decăzut din exercițiul drepturilor părintești?
Răspunsul este da, pentru că, în timp ce alte proceduri necesită cunoștințe minime de drept, problemele referitoare la decăderea din exercițiul drepturilor părintești reprezintă o componentă sensibilă a societății. Acesta este și motivul pentru care, așa cum stipulează art. 508 alin. (2), cererile din această materie se judecă de urgență, astfel încât copilul să fie extras cât mai repede de sub influența negativă a părintelui. De asemenea, pe lângă dispozițiile pe care le regăsim în Codul civil, trebuie să acordăm atenție și Legii nr. 272 din 21 iunie 2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, act normativ în care regăsim câteva dispoziții de interes privitoare la situația copiilor.
La Laurențiu Mihai – Law Office vă vom asista și reprezenta în orice fază procesuală. Apelând la noi, vom avea grijă ca dumneavoastră să beneficiați de o strategie personalizată, astfel încât eforturile noastre vor fi îndreptate către rezultatul așteptat. Având o echipă cu o experiență bogată în cadrul dosarelor care au avut ca obiect decăderea din exercițiul drepturilor părintești, ne vom asigura că drepturile dumneavoastră sunt respectate fără excepții, astfel încât apărarea dumneavoastră să fie una eficientă.
תגובות