top of page
Poza scriitoruluiS.C.A. Laurențiu Mihai, Vicențiu Dine (LMVD)

Ordinul de protecție provizoriu

Ce este un ordin de protecție?


Ordinul de protecție reprezintă un instrument util pentru persoanele care sunt victime ale violenței ori ale abuzului, statul înțelegând nevoia de a proteja persoanele care se află în pericol. Protejarea indivizilor din societate este un obiectiv important al autorităților și, având în vedere tot mai desele situații în care integritatea fizică a persoanelor a fost pusă în primejdie, legiuitorul a decis să înființeze instituția ordinului de protecția, acesta având o utilitate practică nuanțată în cadrul sistemului nostru de drept.


Ordinul de protecție provizoriu

Câte feluri de ordine de protecție există?


În cadrul legislației de pe teritoriul României, avem în vedere, la momentul actual, 2 tipuri de ordine de protecție: unul provizoriu, care este emis de către poliție, și unul definitiv, acesta fiind decis de către instanța de judecată.


În cât timp se emite un ordin de protecție?


Referitor la durata de timp în care ordinul de protecție este emis, trebuie precizat faptul că depinde, în primul rând, la care dintre cele 2 facem referire. Astfel, în cazul ordinului de protecție provizoriu, acesta va fi emis pe loc, ceea ce îl face deosebit de util în practica de zi cu zi. La polul opus, ordinul de restricție definitiv se emite într-un termen scurt, acesta fiind de cel mult 72 de ore. Având în vedere impunerea unor chestiuni de procedură, termenul de la instanța de judecată este mai lung decât cel din cadrul poliției.


Cât timp durează un ordin protecție?


Din nou, există diferențe în funcție de fiecare caz în parte. Atunci când dorim să obținem un ordin de protecție temporar, trebuie să știm că acesta va fi instituit pe o perioadă de 5 zile, termenul începând să curgă de la ora la care ordinul a fost emis. Referitor la ordinul de restricție, acesta poate avea cel mult o durată de 12 luni.


Care sunt motivele pentru care poate fi impus ordinul de protecție?


În principiu, avem în vedere actele de violență, cum ar fi lovirea, actele de violență de natură sexuală, amenințarea, hărțuirea, fie online, fie în viața de zi cu zi și așa mai departe. Va putea fi emis un ordin de protecție și în cazul în care actele de violență vizează latura psihică, în cazul în care aceasta pune în pericol integritatea fizică ori psihică sau chiar libertatea unei persoane.


Cine poate cere emiterea unui ordin de protecție?


Începând cu data de 31 august 2024, ordinul de protecție (indiferent că avem în vedere cel provizoriu sau cel definitiv) va putea fi cerut și în cazul altor fapte de violență care nu sunt comise în considerarea raporturilor de familie ori cele de concubinaj. Cu alte cuvinte, dacă până la această dată putea să solicite emiterea unui ordin de protecție doar o persoană care era membru de familie cu agresorul ori se afla în relații de concubinaj, această dispoziție nu mai este de actualitate. Astfel, așa cum prevedea legea, ordinul de protecție poate fi solicitat, în conformitate cu art. 12 din Legea nr. 26 din 28 februarie 2024, de o persoană a cărei „viață, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol prin acte de violență din partea unei alte persoane”.


Care sunt obligațiile care pot fi instituite prin intermediul ordinului de protecție?


În principiu, ordinul de protecție reprezintă un instrument în vederea apărării membrilor de familie care sunt vulnerabili. Potrivit legii, printre obligațiile pe care autoritățile le pot pune în sarcina unei persoane se numără următoarele: părăsirea în mod temporar a locuinței familiale, chiar și în cazul în care dreptul de proprietate aparține acesteia; obligarea agresorului de a folosi doar o parte din locuința comună, atunci când acest lucru este posibil, astfel încât să nu existe un contact între victimă și agresor; impunerea față de agresor a unei obligații în vederea păstrării unei distanțe minime față de victimă, de familia acesteia sau chiar față de locuința lor, locul de muncă și așa mai departe; obligarea făptuitorului de a purta un dispozitiv electronic de supraveghere; efectuarea de verificări neanunțate pentru a stabili locul în care agresorul se află.


Măsurile se dispun în funcție de fiecare caz în parte, în raport de conduita agresorului și de situația victimei. Enumerarea de sus reprezintă doar câteva exemple stabilite de lege, aceasta prevăzând și alte eventuale obligații.


Am nevoie de avocat pentru ordinul de protecție?


În timp ce ordinul de protecție provizoriu se emite pe loc, așa cum am spus deja, prin simpla completare a unei cereri, obținerea ordinului de protecție definitiv presupune respectarea anumitor pași prevăzuți de lege. Potrivit art. 16  alin. (3) din Legea nr. 26 din 28 februarie 2024,  „Asistența juridică a persoanei împotriva căreia se solicită ordinul de protecție este obligatorie”. Instanța competentă la care se depune aceasta este judecătoria în circumscripția căreia victima locuiește. În principiu, părțile vor fi citate, iar procurorul va participa la judecată. În cazul în care situația reprezintă o urgență deosebită, citarea nu va mai fi efectuată, chestiune care nu este de natură să afecteze hotărârea pronunțată.


Hotărârea instanței poate fi atacată cu apel, termenul fiind de 3 zile de la pronunțare, atunci când părțile au fost citate, și 3 zile de la comunicare, atunci când natura cauzei a făcut ca judecarea să fie făcută fără citare. Dacă agresorul plătește o cauțiune, instanța de apel are posibilitatea de a suspenda executarea până când apelul este judecat.


Cazurile de violență, și în special cele din mediul familial, reprezintă cauze sensibile, motiv pentru care legiuitorul a prevăzut termene scurte. Apelarea la un avocat reprezintă o componentă importantă a acestor procese, legea însăși chiar stabilind asistența obligatorie a persoanei împotriva căreia ordinul de protecție este solicitat. La Laurențiu Mihai - Law Office analizăm cazul dumneavoastră în funcție de fiecare circumstanță, astfel încât soluția pe care o propunem să fie în acord cu problema expusă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

           

           

25 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page